Inredningsstugan

Ett hälsosamt liv börjar alltid med en bra säng. Du tillbringar en tredjedel av ditt liv i sängen och det är viktigt att du sover i en säng som ger din kropp stöd och rörelseutrymme. Din säng bör därför vara lika individuell som din kropp.

När du väljer säng bör du först och främst ta utgångspunkt i din liggställning. Det viktigaste med sängen är att den passar dig och att du får rätt stöd. Därefter kommer sängdesignen och andra funktioner. Vill du ha en väldigt stadig säng så rekommenderas det att du tittar på en resårmadrass, vill du kunna sjunka lite djupare ner i sängen så ska du välja en kontinentalsäng och om du vill ha en säng med möjlighet till många justeringar, välj då en ställbar säng.

Det är viktigt att du sover i en säng som ger din kropp stöd och rörelseutrymme. Din säng bör därför vara individuellt anpassad efter dig. Par behöver inte ha samma fasthet i sängen och behöver nödvändigtvis inte ha en madrass från samma märke. Du kan välja att köpa två madrasser till sängen och ha en stor bäddmadrass om du inte vill ha en spricka i mitten av sängen.

Hur ofta bör man byta säng? 

En säng av hög kvalitet kan hålla i minst 20 år men det finns inga specifika riktlinjer i och med att våra kroppar förändras i takt med att vi blir äldre, viket innebär att även behoven ändras. Om du vaknar stel i kroppen som sedan försvinner när du klivit upp kan det vara ett tecken på att din säng behöver bytas ut. För att undvika att behöva byta ut din säng oftare än vad som är nödvändigt är det viktigt att köpa en säng av hög kvalitet som passar dina individuella behov. Det rekommenderas att testa sängen i butik först för att veta vilken säng som passar dig bäst. SENG har till exempel specialister som hjälper dig att hitta den perfekta sängen just för dig och dina behov. De erbjuder ett flertal olika sängar av hög kvalitet från de bästa varumärkena på marknaden. 

Hur tar jag bäst hand om min säng? 

För att förlänga sängens livslängd bör du vända på både sängen och madrassen emellanåt så att volymen inte försvinner. Det kan även vara en god idé att införskaffa ett bäddmadrasskydd så att du skyddar bäddmadrassen från fläckar och slitage. En säng blir i regel mjukare med tiden vilket är viktigt att tänka på när du ska köpa en ny säng. Men se till att du inte köper för hård säng. Flera av oss köper en alldeles för hård säng för att man lever efter den gamla skrönan att ”hårt är bra för ryggen”. En hård säng skapar tryck mot kroppen och stoppar blodcirkulationen. Istället rekommenderas en följsam säng för att din kropp ska få optimal avlastning.