Inredningsstugan

Inredningsguide

Inredning med glas

Glas är ett väldigt populärt material att inreda med och det förekommer i allt från inredningsdetaljer till glasmöbler, glasbord och glasräcke. Användningsområdena är många och det är bara din fantasi som sätter stopp, precis som med mycket annat. Här kommer en kortare guide på hur du kan inreda på olika sätt med glas. Vi börjar med lite historia bakom glaset och hur det tillverkas.

Vad är glas och hur blev det till?

Glas har sitt ursprung i öknen för miljontals år sedan, när sand hettades upp till extrema temperaturer. Glas kan också bildas naturligt från lava. Människor upptäckte glas cirka 5 000 år före vår tid. Då lagades mat i grytor som låg på nitratstycken, vilka sedan smälte av eldens värme och blandades med strandsanden. Efter att det svalnade hade glas bildats och därefter började glas bli väldigt populärt och användes främst till prydnad och konst.

Sedan den tiden har glasets kvalitet förbättrats avsevärt och idag finns många olika typer av glas för olika ändamål.

Inred med glas inomhus

Att inreda med glas inomhus är en väldigt bra idé då glas släpper igenom ljus och bidrar till ett ljusare hem. Man vill kanske inte byta ut varenda vägg i hemmet mot glasväggar, men det går utmärkt att använda sig av glasräcken till exempelvis trappan. Om ni har barn kan det vara en god idé att skaffa glasräcken av härdat glas som inte går sönder vid slag och smällar.

Glas fungerar även perfekt som inredningsdetaljer i form av skulpturer, vasar, ljusstakar och lampor.

Inred med glas utomhus

Utomhus brukar glas oftast finnas som glasräcken till altanen då det precis som inomhus ljusar upp altanen och låter solens ljus skina lite längre när ni sitter ute om kvällarna. Precis som inomhus kan det vara smart att skaffa härdat glas ifall ni har barn då bollar är vanligt förekommande i trädgården.