Inredningsstugan

Inredningsguide

Hur du kan barnsäkra ditt hem innan barnet anländer

Som nybliven förälder kan det vara svårt att veta hur man ska barnsäkra sitt hem. Du vill försäkra dig om att ditt hem är säkert för ditt lilla barn, men du kanske inte vet var du ska börja. Att barnsäkra ditt hem behöver inte vara överväldigande. Genom att vidta några enkla åtgärder kan du göra ditt hem säkert för ditt barn.

Börja med grunderna

När du barnsäkrar ditt hem kan vissa åtgärder verka självklara, som att installera lådlås i köket eller grindar i trapporna. Men i ett hem finns det många mindre uppenbara faror, till exempel att persiennsnören fastnar runt halsen eller att ett öppet toalettlock utgör en drunkningsrisk. Det finns olika faror för barn i olika åldrar och för att vara på den säkra sidan bör du barnsäkra ditt hem innan ditt barn kan ta sig runt på egen hand, helst innan det är tre månader gammalt

Några vanliga faror och hur man kan förebygga dem är följande:

  • Kvävning – Håll små föremål utom räckhåll och lägg undan leksaker efter leken. Se till att kontrollera leksaker regelbundet för att se om de innehåller små delar som kan lossna. Förvara även plastpåsar och plastfolie utom räckhåll.
  • Brännskador – Installera skydd för spishällar och ställ in varmvattenberedaren på 40 grader eller lägre. Placera möbler framför eldstäder och förvara tändstickor och tändare utom räckhåll.
  • Drunkning – Lämna aldrig små barn utan uppsikt i närheten av vatten, inte ens för en kort stund. Installera lås för toalettstolar och stäng av pooler och bubbelpooler.
  • Fallolyckor – Förankra tunga möbler mot väggen och installera fönsterskydd och barngrindar på fönster på övre våningen. Håll eluttag täckta när de inte används.”

Genom att vidta några enkla åtgärder kan du barnsäkra ditt hem och göra det säkert för ditt barn. Börja med grunderna och gå sedan vidare till mer specifika risker när ditt barn blir äldre. Om du tar dig tid att fundera kring barnsäkerhet innan barnet anländer kan du vara säker på att ditt lilla barn är i säkerhet.