Inredningsstugan

Inredningsguide

En introduktion till William Morris, ledare för konsthantverksrörelsen

William Morris är en av de viktigaste personerna i konsthistorien. Han var en engelsk konstnär, författare, filosof och politisk aktivist som grundade Morris & Co 1861. Morris & Co är känt för sina vackra, William morris tapet och tyger. Morris var också en ledande medlem av Arts and Crafts-rörelsen, som förespråkade en återgång till traditionella hantverksmetoder och ett fokus på enkelhet och funktionalitet. Här tar vi en närmare titt på William Morris liv och arbete.

William Morris föddes 1834 i Walthamstow i England. Han studerade vid Exeter College i Oxford och tog examen i medeltida och moderna språk. Efter college arbetade Morris som assistent åt den preraphaelitiska konstnären Edward Burne-Jones. Han blev också vän med sin medföljeslagare Dante Gabriel Rossetti. År 1861 grundade Morris Morris & Co tillsammans med Rossetti och Burne-Jones. Företaget fokuserade till en början på arkitektur och inredningsdesign, men förgrenade sig senare till andra områden som tapetdesign och bokutgivning.

Morris design var starkt influerad av naturen, medeltida konst och böcker som The Decameron och The Arabian Nights. Han försökte skapa enkla, eleganta mönster som byggde på traditionella hantverksmetoder. På så sätt bidrog han till att leda Arts and Crafts-rörelsen bort från massproducerade föremål som saknade individualitet till mer personliga, handgjorda föremål som införlivade naturmaterial och hade fokus på funktion framför form.

Under hela sin karriär designade William Morris 46 olika tapeter. Många av dessa tapeter tillverkas fortfarande idag – både autentiska reproduktioner av hans originaldesigns och nya tolkningar som drar nytta av moderna tryckmetoder.

Sammanfattningsvis var William Morris en begåvad konstnär och en inflytelserik person inom Arts and Crafts-rörelsen. Hans arbete fortsätter att inspirera designers runt om i världen än i dag.